• Tilaa SINUN vuotesi kolikkosarja kätevästi verkkokaupastamme!
  • Tilaa SINUN vuotesi kolikkosarja kätevästi verkkokaupastamme!

Numismaatikko Timo Ruotsalaisen toteuttama kotimainen kolikkosarja muistaa, juhlistaa ja kertaa kauniisti elämän tärkeitä vuosia

Nyt voit saada sen muistoksi itsellesi tai tilata lahjaksi läheiselle ihmiselle: Syntymävuoteni kolikot -lahjapakkauksen.

– Kolikkosarja on hieno muistaminen puolisolle, ystävälle tai vaikka työkaverille, lahjan ideoinut joensuulainen numismaatikko ja keräilijä Timo Ruotsalainen sanoo.

– Kolikot ovat lisäksi oiva matka muistojen markka- ja euroaikaan: lapsuuden kioskiostoksille, nuoruuden konsertteihin ja aikuisuuden säästötileihin.

Tilauksen voi tehdä kätevästi verkkokaupasta www.vuosisarjat.fi. Hinta kattaa postituskulut Suomessa.

Valitun vuosisarjan paketti sisältää kyseisenä vuonna julkaistut käyttörahakolikot, jotka toimitetaan varta vasten suunnitellussa Syntymävuoteni kolikot -pakkauksessa. Vuosisarjan kolikkojen lukumäärä riippuu kunakin vuonna julkaistujen eri kolikkojen määrästä. Juhlarahat ovat saatavilla erillistilauksella.

Kolikkosarjoilla voi kerrata maamme historiaa myös vanhempien sukupolvien ajoilta, sillä tuotteita on valittavissa aina vuodesta 1864 lähtien. Hinnat alkavat 28 eurosta ja – aivan totta! – nousevat jopa miljoonaan euroon asti.

– Hinnat vaihtelevat, koska mukana on keräilyarvoltaan eri hintaisia kolikoita. Pääasiassa ne ovat 28–100 euroa, mutta kolikkosarjassa voi olla mukana harvinaisuuksia tai jopa superharvinaisuuksia, jolloin hinta kohoaa korkeammalle. Esimerkiksi Suomen harvinaisimman markan vuodelta 1870 sisältävä sarja on hinnaltaan miljoona euroa. Sellainenkin on saatavilla, Ruotsalainen vakuuttaa.

– Meiltä on lisäksi tulossa kolikkotuote, jolla voi juhlistaa yrityksen merkkivuotta tai käyttää sitä liikelahjana. Se on hieno lahja työntekijöille sekä arvokas tapa huomioida yhteistyökumppaneita tai yrityksessä käyneitä vieraita.

Idean isä: kuka hän on?

Syntymävuoteni kolikot -sarjan ideoinut ja toteuttanut rakennusyrittäjä Timo Ruotsalainen on harrastanut numismatiikkaa 10-vuotiaasta pojannassikasta alkaen, ja uraa on kestänyt jo 57 vuotta.

– Aloitin keräilyn jo niin nuorena poikana, että en edes oikein osaa sanoa, mikä niissä kolikoissa viehättää. Ehkä kyseessä on keräilyvietti, sillä huomaan olevani keräilijä, ja onhan minulla kaikkiaan yli 40 eri keräilyaluetta.

Kun Timo alkaa muistella harrastuksensa alkutaivalta, molempien vanhempien suosiollisuus poikansa kolikkoinnostukselle tulee esiin.

– Äitini oli kioskikauppias, ja hänen tultua iltaisin kotiin tutkin kassat ja erottelin sieltä 1950-luvun markat itselleni talteen. Suomessahan oli tehty rahauudistus 1963. Äiti katsoi vähän kieroon, että poikahan vielä tyhjentää muutenkin pienen kassan omiin harrastuksiinsa.

– Isäni puolestaan kiersi rakennustöissä eri puolilla Pohjois-Karjalaa ja toi mukanaan työmaakopeista kolikoita arvioitavakseni. Enhän silloin vielä mikään asiantuntija ollut, mutta kirjaston kirjoista ja vanhemmilta numismaatikoilta sain tietoa rahoista ja niiden keräilyarvoista.

Ruotsalainen on myös setelikeräilijä, ja onpa hänestä tullut harrastuksensa myötä eurosetelien väärennösten tunnustettu asiantuntija.

– Piti oikein hankkia virallinen lupa viranomaiselta, että saan hallita kokoelmaani euroväärennöksistä. Liimasinkin kanteen lupalausunnon, jossa todetaan väärennösten kuuluvan ammattimaisen keräilijän kokoelmaan, ja siksi niitä saa esitellä muillekin.

Taiteen tekeminen piristää numismatiikkaa

Syntymävuoteni kolikot -lahjatuotteen ideoinut Timo Ruotsalainen tunnetaan julkisuudessa kolikoista tekemistään patsaista ja rakennusten pienoismalleista.

– Kolikkotaiteella piristän numismatiikkaa. Suomen leijona -patsas vuodelta 2017 on mahdollisesti maailman suurin kolikkopatsas, joka on huomioitu myös Guinnessin ennätystenkirjassa. Käytin työhön 358 000 kolikkoa, ja painoa sille kertyi 850 kiloa.

Ruotsalaisen tunnettuihin kolikkoteoksiin kuuluu lisäksi Joensuun kaupungintalon pienoismalli mittakaavassa 1:50. Suunnitteilla on valmistaa myös Suomen Eduskuntatalo mittakaavassa 1:100.

– Korona-aikana tein kokonaisen eläintarhan, josta osia on myyty aina ulkomaille asti. Parhaillaan työn alla on pankkinsa päällä istuva iso Roope-Ankka -patsas, jolla on korkeutta 170 senttimetriä. Joku sanoi, että tee sille omat kasvosi, mutta kyllä Roope on paremman näköinen, Ruotsalainen naurahtaa.

– Kesällä alkava työ kestänee puoli vuotta. Saa sitten nähdä, miten innostusta ja aikaa riittää tulevaisuudessa, sillä kolikkotaide kysyy hirveästi omaa vapaa-aikaa. Eihän näitä sentään työajalla tehdä.

– Minulla on runsaasti kolikkomateriaalia Suomen itsenäisyyden ajalta. Olen määrätietoisesti ostanut isoja kolikkoeriä ja lajitellut niitä. Siitä syntyy kolikkosarjoja lukemattomia määriä, ja keräilyarvoltaan kaikkein edullisimpia vuosia voin käyttää kolikkotaiteeseen.

Harrastukseltaan itse paljon saaneena numismaatikkona Timo Ruotsalainen pohtii mietteliäänä alan tulevaisuutta.

– Mistä löytyy harrastuksemme jatkajia ja miten saamme uusia sukupolvia mukaan? Ehdotin toisille harrastajille, että jokainen kannustaa sukulaisiaan ja tuttaviaan numismatiikan pariin vaikkapa maksamalla järjestön jäsenmaksun nuorten puolesta. Itse näytin esimerkkiä ja aloitin tyttärenpoikani jäsenmaksun maksamisen hänen 18-vuotispäiväänsä asti. Kun lapset ja nuoret saavat harrastuksestamme tietoa, aina joihinkin innostus voi tarttua ja hieno harrastuksemme saa heistä jatkajia.

– Toivottavasti myös Syntymävuoteni kolikot -lahjatuote herättää mielenkiintoa ja edistää osaltaan harrastuksemme jatkumista, Timo Ruotsalainen päättää.